Historie en cultuur
Naamgeving
De wijk St. Michiel wordt in de volksmond ook wel Boca St. Michiel of Boca Sami genoemd. De naam is afkomstig van de heilige San Minguel, waar de wijk naar vernoemd is en die ook nog steeds jaarlijks op 29 september als patroonheilige wordt geëerd.
Unieke geschiedenis
De ontstaansgeschiedenis van Boca is uniek. Geen enkele andere wijk op Curaçao kent dezelfde oorsprong. Boca is ontstaan in de turbulente 18e eeuw en is het directe resultaat van een oorlog-voering tussen de verschillende grootmachten uit die tijd, Nederland, Engeland, Spanje en Frankrijk. De strijd tussen deze grootmachten speelde zich niet alleen op Europees terrein af, maar ook in de bezette overzeese gebieden. In 1701 werd onder leiding van Nicolaas van Beek een verdedigingswerk aangelegd bij St. Michielsbaai, een batterij. Later werd dit een fort. Net als bij de andere forten kwam het fort in Boca Sami niet af. Zodra de dreiging voorbij was werden de werkzaamheden stopgezet. Ook het aftreden van van Beeck in 1704 speelde hierbij een rol. De Fransen kregen vrij spel, door de onafgewerkte staat van het fort was het gemakkelijk aanvallen. In 1714 besloot daarom de toenmalige directeur Jeremias van Collen het fort te versterken, maar door zijn plotselinge overlijden een jaar later werden de werkzaamheden wederom gestopt. Uiteindelijk is het indrukwekkende stervormige Fort St. Michiel rond 1758 gereed gekomen.
Door de jaren heen verwisselde het fort regelmatig voor korte of langere duur van “eigenaar”. In het begin van de 19e eeuw grepen de Fransen en de Engelsen wisselend voor een paar weken de macht, maar uiteindelijk kwam het fort weer in handen van de Nederlanders. Om het fort beter te beschermen plaatsten de Nederlanders een fortwachter. De laatste fortwachter was Christiaan Zimmerman.
“Boca is geboren in de oorlog. In de 18e eeuw waren verschillende landen in Europa in oorlog met elkaar. Ze namen de oorlog mee naar het Caribisch gebied, waar ze hun kolonies hadden. Ook als er geen oorlog was, was een wraakactie niet uitzonderlijk. Regelmatig werd elkaars gebied aangevallen. Ook moet het aantal piraten niet over het hoofd gezien worden. Piraten waren in die tijd rijkelijk vertegenwoordigd in de Curaçaose wateren.”
Marlon Regales, sleutelinformant
“De kustbatterij van Boca Sami werd gebouwd door mulatten, vrije slaven, slaven en militairen. Het zag er toen nog niet zo uit als nu. In het begin was de batterij uitsluitend op zee gericht, er was geen bescherming aan de kant van het binnenland. Toen de batterij klaar was, bleef een groep, bestaande uit vrije slaven ,mulatten en militairen, achter om het te bemannen.“
Marlon Regales, sleutelinformant
Bron : Buurtprofiel Sint Michiel Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (pagina 8/9)
Curaçao is een heuse meltingpot van afkomsten en culturen, wat heeft gezorgd voor een keuken met een rijke geschiedenis, en gevarieerde gerechten. Er is altijd wel een andere cultuur te herkennen in een gerecht. Zo zijn er veel Zuid-Amerikaanse invloeden, maar ook de Aziatische keuken en niet te vergeten de Nederlandse keuken komen weleens voorbij. Maar uiteindelijk is het enige dat ertoe doet de smaak! (http://dekleinehuisjes.nl/wensen/curacao/).